Yanni: ismét Budapesten koncertezik a legendás zeneszerző

A legendás zeneszerző és előadó, Yanni 2013 -ban is folytatja világ körüli turnéját, amelynek egyik állomása Budapesten lesz. A tavaly áprilisban indult koncertsorozat során fellépett nyolcvan helyszínen Észak-Amerikában, valamint Chilében, Argentínában és Brazília nyolc városában. Yanni kortárs szimfonikus zenéje milliók kedvence lett, amely a koncertjein élőben még jobban magával ragadja a rajongókat. 2013-ban fellép többek között Új-Zélandon, Ausztráliában, Oroszországban, Kínában és Thaiföldön. Európában kizárólag néhány koncertet ad, de ezen néhány európai állomás között Budapestet is érte az a megtiszteltetés, hogy a magyar közönség élőben hallhatja ezt a zenei csodát.

A koncerten Yanni a zenekarával legutóbbi, Truth of Touch című stúdióalbumának néhány dalán kívül pályafutása legismertebb és legnépszerűbb slágereit adja elő. Ami pedig számunkra külön érdekesség, hogy akárcsak néhány előző albuma esetében, ezen is ifj. Malek Miklós, az X-Faktor egyik zsűritagja volt az, akinek segítségével igazán mai, modern hangzást kaptak a dalok. Yanni egy élő CD-t és DVD-t is megjelentetett 2012-ben, amelyet a San Felipe Del Morro kastélyban rögzítettek San Juanban, Puerto Rico-ban. Ezzel a koncerttel a művész valóra váltotta az álmát, mely szerint a Föld legendás helyein adjon koncertet. Eddig ez már sikerült neki a kétezer éves Herod Atticus Színházban Athénban, valamint nyugati zenészként elsőként az indiai Taj Mahalban és a kínai Tiltott Városban.

Yanni turnéjai valóban legendásak, óriási rajongótábora van a világ összes részén, akik nem csak albumaiért és dalaiért, de filmzenéiért is szeretik őt, hiszen többek között a Miami Vice, valamint a Beavis és Butthead epizódjaiban is az ő zenéjét hallhatjuk. Több Grammy Díj jelölést is kapott az 1992-es Dare to Dream című albuma kapcsán, és a következő évben ezt követő In My Time-ért. A nagy áttörés mégis az 1994-ben megjelent Yanni Live at the Acropolis című lemeze lett, amely minden idők második legnagyobb példányszámban eladott zenés videója volt. Yanni azóta több mint kétmillió ember előtt lépett már fel a világ több mint húsz országában. Több mint 35 platina és aranylemez büszke tulajdonosa, amelyeket húszmillió eladott albumáért vehetett át.

Szerzeményeit a tévénézők, és a legnagyobb nyilvános események hallgatói, nézői is jól ismerhetik, hiszen az ő zenéje szól az összes olimpiai játék közvetítései közben 1988 óta, de több kompozíciója hallható más, a televíziók által közvetített sporteseményeken is. Stílusát leginkább a “new age” kategóriába sorolhatnánk, de ő jobban kedveli a “kortárs hangszeres” elnevezést.

A kezdetek...
A zenész a Földközi-tenger partjainál, Kalamatában született, középső gyermekként. Egy bátyja és egy húga van, akikkel kiskoruktól kezdve magukba szívták a zene szeretetét, hiszen a családjuk sokat zenélt és énekelt együtt. Szülei igazi görög srácként nevelték, rengeteget halászott, úszott és iskolába járt, akárcsak az összes barátja. Egy valamiben mégis más volt. Hatévesen már zongorázott, de az átlagos zongoraleckék unalmasak voltak számára. Mivel hallás után azonnal megjegyzett egy dallamot, csak az volt fontos számára, hogy megtanulja, hogyan kell ezt újra megszólaltatni a zongorán.

Yanni nem csak a zenében volt tehetséges. Tizennégy évesen már megdöntötte a görög országos férfi 50 méteres úszás rekordját. Bár ezen az úton is tovább mehetett volna, ő inkább a zenét választotta. Gyerekkorát és Görögország iránt érzett szeretetét az olyan szerzeményei azóta is „hirdetik”, mint például a "Santorini," a "Nostalgia," vagy az "Acroyali."

1972-ben a szülei biztatására Minnesotába utazott, hogy az ottani egyetemen folytassa a tanulmányait. A suli mellett helyi rock and roll zenekarokban játszott, és elkezdte kidolgozni saját zenei stílusát, amelyben a zongorát és a szintetizátort kombinálta. 1976-ban lediplomázott pszichológiából, és elhatározta, egy évet ad magának arra, hogy csak a zenével foglalkozzon.

A Chameleon nevű rock and roll zenekarban játszott, akikkel több államot is végigturnéztak. Már tudta, hogy kizárólag zenész akar lenni, így hamarosan meg is jelent első szólóalbuma Optimystique címmel.

Innentől kezdve arra szentelte minden idejét, hogy új hangzást kreáljon, új hangszereket fedezzen fel magának. Ezalatt az igazán kreatív és produktív időszak alatt két szólóalbumot is megjelentetett. Ekkor költözött Hollywoodba, ahol négy filmzenét írt és még további három lemezt adott ki. Ezek után minden évben újabb és újabb albuma látott napvilágot, és minden évben folyamatosan turnézott is, egyre több országban és egyre nagyobb helyszíneken. 2003-ban megjelent Ethnicity című, sorrendben tizenharmadik albumán Yanni újra felfedezte a szimfonikus hangzást, amelyet érdekes hangszerekkel kombinált, így többek között az ausztrál idgeridoo-val, a kelta hegedűvel, az örmény dudukkal és az indiai tablával. Ugyanebben az évben jelent meg önéletrajzi könyve Yanni in Words címmel, amely azonnal best seller lett a New York Times eladási listáján.

Yanni úgy érezte, egészen másfajta, új tapasztalatokra vágyik, ezért a Grammy és Oscar díjas producerrel, régi jó barátjával Ric Wake-kel megalapította a Yanni-Wake Entertainment-et, amelynek célkitűzése nem csak saját produkciók gyártása, hanem a tehetségek gondozása is volt.

- Tudtam, hogy mindig is az instrumentális zene lesz a nagy szerelmem, de új horizontok felé akartam nyitni – mesélte a művész. - Úgy gondoltam, hogy szívesen nyitnám meg az ajtókat és adnék lehetőséget fiatal tehetségeknek azzal, hogy elénekelhetik és szöveget írhatnak a szerzeményeimhez, sőt az általunk készített mozi és televíziós produkciók zenéjének készítésében is részt vehetnek. Ők lettek Nathan Pacheco, Chloe, Ender Thomas és Leslie Mills. A Yanni Voices: Live in Concert két évvel ezelőtt óriási siker volt, amellyel végigturnézta egész Észak-Amerikát teltházas helyszíneken, többek között a legendás Radio City Music Hallban. A mexikói turnéja is hasonló kirobbanó siker volt, a turnét jelölték a neves Lunas del Auditorio Díjra is. Az album meghódította a mexikói slágerlistákat, az ebből készült DVD pedig az Amazon.com oldalon néhány héten belül kirobbanó különbséggel vezette az eladási listát.

- Sok olyan szerzemény van még a tarsolyomban, amelyet nem jelentettem még meg, de egyszer bizonyosan hallhatóak lesznek ezek is a közönség számára – mondta Yanni. - A célom, hogy én vezessem ezen a zenei utazáson a közönséget, és mindig sikerüljön meglepetést okozni. Az a jó, ha nem is sejtik, mire számíthatnak legközelebb tőlem, de biztosíthatom őket, hogy inkább egy kellemes ajándéknak érzik majd és nem hideg zuhanynak

Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna, Budapest
Időpont: 2013. március 28., csütörtök - 20:00

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek Yanni koncertjére a Ticketportal jegyirodáiban
Yanni koncertjegyek az interneten otthoni jegynyomtatással

Top