Szegedi Jazz Napok 2013

SZEGEDI JAZZ NAPOK 2013
2013. november 8-9.
Helyszín: Szegedi IH Rendezvényközpont (6720 Szeged, Felső Tisza-part 2.)

A fesztivál idei sztárja az amerikai jazz trónkövetelője, a Miles Davis örökösének számító CHRISTIAN SCOTT; a world-jazz legújabb csillaga, AZIZ SAHMAOUI és az UNIVERSITY OF GNAWA; valamint a New Yorki avantgard legendás alakja, ELLIOTT SHARP! A hazai élvonalat többek között a TRIO MIDNIGHT, DRESCH MIHÁLY és SZAKCSI LAKATOS RÓBERT zenekara képviseli.

PROGRAM:

2013. november 8. (péntek) 19:30

VARGA JÁNOS PROJECT (H)
ELLIOTT SHARP PLAYS MONK (USA)
AZIZ SAHMAOUI & UNIVERSITY OF GNAWA (Marokkó/Szenegál)

Jegyár: 3.500.- Ft

2013. november 9. (szombat) 19:30

SZAKCSI LAKATOS RÓBERT TRIÓ (H)
TRIO MIDNIGHT km.: DRESCH MIHÁLY (H)
CHRISTIAN SCOTT QUINTET (USA)

Jegyár: 3.500.- Ft

BÉRLET: 5.500.- Ft
Bérlet csak elővételben, 2013. november 4. 24:00 óráig váltható.


FELLÉPŐ MŰVÉSZEK:

CHRISTIAN SCOTT az amerikai új generáció vezéregyénisége. Kétszeres Edison Award győztes, Grammy-jelölt, tőle várják a jazz megújítását. New Orleans-ban született, szenzációs trombitajátékos és zeneszerző, nagybátyja Donald Harrison világhírű szaxofonos. Okos és intelligens, már most ünnepelt sztárja a művészvilágnak. Játszik film- és tv-szerepekben, a Billboard korunk 10 legjelentősebb művésze közé sorolta. Turnézik Prince, McCoy Tyner, Mos Def és Marcus Miller zenekarával, de saját együttesét tekinti a legfontosabbnak, mely most lép fel először Magyarországon. A jövő zenéje.

AZIZ SAHMAOUI & UNIVERSITY OF GNAWA jelenleg a world-jazz egyik legmenőbb zenekara. Joe Zawinul egykori énekese, a marokkói Aziz Sahmaoui alapította a leghíresebb szenegáli jazzmuzsikusokból. Sikereik titka a maghreb térség berber/arab/beduin törzsi énekeinek, valamint a kultikus afrikai gnawa zenének az improvizatív szintézise. A GNAWA valójában egy ősi gyógyító terápia, mely a zene spirituális erejét használja. Évezredes kultusza máig jelen van az arab sivatagban és a feketék lakta Nyugat-Afrikában. Az együttes először lép fel Magyarországon.

ELLIOTT SHARP manhattani gitáros-zeneszerző is ritkán fordul meg errefelé. Művészete improvizatív és experimentális, kísérletező kedve a kortárs zenétől a jazzen át a bluesig, a rock zenétől a noise és no wave-n át a techno-ig terjed. A komputerek zenei felhasználásának egyik úttörője. 30 év alatt közel 90 lemezt készített. Számos különböző stílusú előadóval dolgozott, mint Nusrat Fateh Ali Khan, Oliver Lake, David Torn, Jack deJohnette, Vernon Ried, Deborah Harry, John Zorn, Bobby Previte, Sonny Sharrock, Zeena Parkins, Resonanz, Eric Bogossian vagy az Ensemble Modern és a Kronos Quartet.

TRIO MIDNIGHT az utóbbi évtizedek legjobb hazai mainstream együttese. Nevük a Merlin Jazz Clubbal együtt vált ismertté, majd számos fesztiválsikert arattak Európa szerte. Invenciózus zenéjüket a virtuóz hangszertudás, a közös játék öröme és egyfajta különleges, megbonthatatlan összhang jellemzi. Külön-külön is sikeresek, díjak és elismerések sorát gyűjtötték be itthon és külföldön egyaránt. Szakmai tekintélyük leírhatatlan, a fiatalabb jazz-generáció első számú példaképének számítanak. Szegedi fellépésükre tiszteletbeli vendégként érkezik DRESCH MIHÁLY...!

LAKATOS RÓBERT kivételes zongorista-tehetség, ami Szakcsi fiaként "kötelezőnek" is mondható. Svájcban végzett zeneművészeti főiskolát, volt 1. helyezett a Krakkói Nemzetközi Jazzversenyen, megnyerte a bázeli Bach zongoraversenyt, a Montreux-i Jazz Fesztivál nemzetközi zongoraverseny

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek az Szegedi Jazz Napok-ra Ticketportal jegyirodáiban
Szegedi Jazz Napok jegyek az interneten otthoni jegynyomtatással

Top