A Place To Bury Strangers: hangos zörejzenekar a Gozsdu Manó Klubban

New York leghangosabbként jellemzett zenekara érkezik október 10-én a budapesti Gozsdu Manó Klubba. A Brooklynból származó A Place To Bury Strangers meghatározhatatlan stílusában garázs rock, noise és shoegaze elemek is jelen vannak, így biztosan első osztályú koncertélményben lesz részünk. Az este folyamán játszik a szintén amerikai Bambara, a jegyvásárlók pedig egy ingyenes ráadás post-rock koncertre is készülhetnek.

Az A Place To Bury Strangerst sokszor hívják New York leghangosabb bandájának. Az állítás minden bizonnyal helytálló, ugyanis szemben más hangosnak titulált zenekarokkal, ezek a srácok nem csak a vicc kedvéért csavarják túl a hangerőgombot az erősítőn. Az erőteljesen túlvezérelt hangzás gondosan kiművelt és fenntartott identitásuk, koncepciójuk része, mely minden egyes lemezük és koncertjük esetében tetten érhető. Az tehát már most biztos, hogy a(z el)vágyakozásról, meghasadó szívekről és zavarodottságról szóló dalaikat Budapesten is kifogástalan módon, és nagyon hangosan adják majd elő.

A bibilai vérmezőről, Hakeldamáról kapta nevét a Place To Bury Strangers. Arról a helyről, melyet az idegenek eltemetésének céljából vásároltak egy fazekastól Jeruzsálem főpapjai, méghozzá olyan pénzből, amihez vér tapad: a Júdás által hátrahagyott, Krisztus elárulásáért kapott 30 ezüstből. A névválasztás pontos oka ugyan nem ismert, de az talán egyértelmű, hogy az APTBS nem éppen andalító matinézenét játszik. Bár stílusokat nehéz lenne meghatározni, a noise rock, a pszichedelikus rock, a shoegaze vagy a space rock említésével nagyjából be lehet határolni, hogy mire is készülhetünk. Egyik legutóbbi, And I'm Up című videójuk itt látható: http://youtu.be/wcgFdFerIVk

A 2002-ben alakult együttes pályafutásának első éveiben a New York underground zenei köreiben formálódott. 2006-ban három cím nélküli, a borítón használt színsémák után kék, zöld és piros EP néven emlegetett lemezt készítettek el, s 2007-ben egyik nagy példaképük, a Jesus and Mary Chain előtt játszhattak. Nem sokkal ezután a New York Times és a Washington Post is cikkezett már róluk, így 2007-ben leszerződhettek a Killer Pimp Records kiadóhoz, a Pitchfork Mediának köszönhetően pedig nemzetközi ismertségre is szert tettek. Ebben az időszakban már igazi nagyágyúk, így a Black Rebel Motorcycle Club és a Nine Inch Nails előtt is fellépési lehetőséghez jutottak.

Első komolyabb európai turnéjukra 2009-ben került sor, ezúttal pedig nem aprózzák el: több mint két hónapig járják a kontinenst és Nagy-Britanniát. Számos különböző kiadványuk sorában a legújabb a Strange Moon című album, melyen egy Dead Moon nevű legendás portlandi punkbanda dalait rögzítették újra. A mostani turnéra egy másik remek noise rock zenekar, a Bambara kíséri el őket – Dreamviolence című lemezük kapcsán sokan a korai Swans, Nick Cave vagy éppen a Jesus Lizard hangulatát emlegetik.

Az október 10-ei, a Gozsdu Manó Klub koncerthelyiségében tartandó estére csak korlátozott számban kaphatók jegyek, amelyekhez néhány további kedvezmény is kapcsolódik: a jegyvásárlók ingyen tekinthetik meg a Kwoon nevű francia poszt-rock banda október 27-ei koncertjét az A38 Hajón, és kedvezményes, kombinált jegyet is vásárolhatnak 65daysofstatic együttes Dürer Kertes fellépésére is.

A Negative Art Prod bemutatja:
2013. október 10., csütörtök 19 óra
Budapest, Gozsdu Manó Klub
A Place To Bury Strangers, Bambara koncertek
Belépő: október 1-től 3500 Ft

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek az A Place To Bury Strangers koncertre Ticketportal jegyirodáiban
A Place To Bury Strangers koncertjegyek az interneten otthoni jegynyomtatással

Top