Aida – Elton John musicaljének ősbemutatója Oláh Ibolyával

Elton John, Tim Rice, Oláh Ibolya, Xantus Barbara, Rovó János - többek között ezek a nevek fémjelzik azt a musicalt, melynek magyarországi ősbemutatójára július 27-én kerül sor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A székesfehérvári Vörösmarty Színház és a budapesti West End Színház közös produkciójában készülő Aidára jegyek már kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint ezen a weboldalon.



Az Aida című musical a régi egyiptomi időkben játszódik, amikor még fáraók uralkodtak, és papok döntöttek háború és béke kérdésében. A legyőzöttekre halál vagy rabszolgaság várt. Aida, a gyönyörű etióp hercegnő, egy háború során fogságba esik, majd a fáraó lányának rabszolganője lett.

Ám az, hogy királyi család tagja, mindenki számára ismeretlen marad: a rabszolganő őrzi titkát. Azonban kivételes szépsége elvarázsolja Radamest, az egyiptomi seregek vezérét, s a fiatalok nyomban egymásba szeretnek. A hadvezér és a rabszolgalány titokban akarja tartani szerelmét, ám Radamesnek ekkor már Amneris, a fáraó lánya volt a jegyese, aki végül rájön a titokra és leleplezi a szerelmeseket. A lebilincselő és tragikus történet a szerelmesek sorsát mutatja be és kíséri el a végkifejletig.

A szenvedéllyel átszőtt, örök szerelmi történet mindenki számára ismerős lehet Verdi klasszikus operájából. A történetből írt musicalt 2000. március 23-án nagy sikerrel mutatták be az Egyesült Államokban, méghozzá a New York-i Broadway-n. A musical szövegét Tim Rice írta, zenéjét pedig a méltán híres Elton John szerezte. Az Aida a Broadway-n eddig 1852 előadást élt meg, a produkciót közel 2,5 millió ember látta már és 150 millió dollárt hozott. A szereplők között nagyobb popsztárok is megfordultak, mint például Toni Braxton, Michelle T. Williams vagy Deborah Cox.

Később a darab négy díjat is kapott a Tony Awards-on (legjobb szöveg: Tim Rice, legjobb dal: Elton John, legjobb musical színésznő: Heather Headley, legjobb fénytervezés: Natasha Katz), a zenei anyagból készült, több millió példányban eladott CD pedig egy Grammy-díjat is besöpört 2001-ben.

A produkció 2000 nyarán indult nemzetközi turnéra: színpadra állították Amszterdamban, Észtországban, Kanadában, Japánban, Németországban és Olaszországban is. A Szurdi Miklós és Szomor György által rendezett magyarországi ősbemutatóra július 27-én kerül sor, a címszerepben Oláh Ibolyával.

Aida - musical egy örök szerelemről
A Vörösmarty Színház és a Budapesti West End Színház előadása
Eredetileg bemutatta a Disney Theatrical Productions

2007. július 27., péntek 20:30 (premier)
2007. július 28., szombat 20:30
esőnap: július 30.
Budapest, Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Rendező: Szurdi Miklós és Szomor György

Szereposztás:
Aida, az etióp hercegnő: Oláh Ibolya / Debreczeni Márta
Radames, hadvezér: Szomor György / Feke Pál
Amneris, a király lánya: Xantus Barbara / Fésűs Nelly
Zoser: Kálloy Molnár Péter / Gerner Csaba
Mereb: Szrapkó Nándor / Gulyás Sándor
Fáraó: Matus György / Baranyi László
Nehebka: Csizmadia Ildikó / Madák Zsuzsanna
Amonasro, Etiópia királya: Quintus Konrád / Juhász Illés
Közreműködik a színház tánckara, a Musical Tácstúdió és a Színitanoda növendékei

Zene: Elton John
Szöveg: Tim Rice
Írta: Linda Woolverton és Robert Falls, David Henry Hwang
Eredetileg rendezte: Robert Falls
Magyar változat: Palla Szabina - Szurdi Miklós - Szomor György
Magyar dalszöveg: Szomor György
Díszlet: Libor Katalin
Jelmez: Fekete Monika
oreográfus: Bakó Gábor
Koreográfus munkatársa: Szakál Attila
Világítástervező: Csontos Balázs
Korrepetitor: Réti Anikó
Rendezőasszisztens: Vári János
Producer: Mohó Sapiens

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.aida.hu

Top