Michael Angelo Batio: Budapesten játszik a duplagitáros zseni

Június 7-én igazán különleges zenész érkezik a budapesti Pecsa Music Clubba, akinek nemcsak hangszeres játéka, de a hangszerei is figyelemre méltóak. Michael Angelo Batio ugyanis nem csak egy egyszerű gitáros, hanem egy olyan zseniális művész, aki a színpadon személyre szabott, különleges duplagitáron is játszik, méghozzá saját, védjegyszerű játéktechnikával. A Guitar One Magazin által a legjobb shredder (pengető) gitárosnak megválasztott Batio a rockzene évtizedes történetéből elevenít fel epizódokat műsora alatt a Petőfi Csarnokban, és bemutatja nem mindennapi hangszeres tudását.

AZ 1956-ban született Michael Angelo Batio 5 éves kora óta zongorázik, és 10 évesen kezdett gitározni. Már gyerekkorában is sokszor egyszerre két hangszeren játszott, ráadásul balkezessége ellenére jobb kézzel is, és néhány év után már gyorsabb volt, mint a tanára. Később érdeklődése a jazz felé fordult, ill. zeneelméletből és komponálásból szerzett diplomát, így elmondhatjuk: nem csak egy őstehetséggel megáldott, hanem komoly szakmai tudással is rendelkező előadóról van szó.

Michael zenei tudását számos területen kamatoztatta: session zenészként dolgozott, írt reklámzenéket a Burger Kingnek és a McDonalds-nak, és persze mindenféle rockbandákban is szerepelt. 1984-től a Steppenwolfból ismert Tommy Holland mellett zenélt, majd saját bandát alapított Nitro néven. Ekkoriban tűntek fel először az MTV képernyőjén, és a világ rögtön felfigyelt Batióra, ugyanis a klipben egy négy részből összeállított „quad gitáron” játszik ijesztő sebességgel.

Már ekkor kitűnt szélsebes pengetéstechnikája (shred), és az általa szabadalmaztatott over-under, azaz „fent-lent” tapping megoldás, melynek lényege, hogy játék közben hol alulról, hol felülről fogja le a húrokat. A quad gitár mellett manapság főleg a szintén saját találmánynak számító, a Dean által gyártott dupla gitárt használja, melynek különlegessége, hogy nem egy duplanyakú hangszert kell elképzelnünk, hanem két, V alakban összeillesztett gitárt. Ez a megoldás leegyszerűsíti a többszólamú játékot és a gyorsabb, dallamosabb szólózást teszt lehetővé, ahogy ezen a videón is látható: http://youtu.be/asTfYprZ6m0  

A 93 óta szólóban tevékenykedő Batio mára a zenészvilág meghatározó egyénisége, és ezt nem csak a különleges hangszereknek és technikáknak köszönheti, hanem az olyan oktatófilmeknek is, mint a 99-es Jam With Michael Angelo, ill. a Spped Kills és a Speed Lives lemezek. Ezek az anyagokat számos ma már ismert zenészre volt hatással: állítólag John Petrucci, Dimebag és Michael Romeo is használta ezeket az anyagokat, Mike korai tanítványai között pedig ott volt Tom Morello, a Rage Against The Machine későbbi gitárosa is.

A szakmai elismerés mellett persze a rocksztárok élete sem áll messze Michaeltől. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt évtizedekben a világ 52 országában fordult már meg közel 2000 koncertje során, és különböző gitáros videóit közel 60 millióan látták a Youtube-on. Nemrég abban a megtiszteltetésben részesült, hogy Dean álal gyártott, Jet márkájú duplagitárja bekerült a Cleveland-i Rock and Roll Hall of Fame Museum kiállítási anyagába.

Június 7-án a „Hands Without Shadow – a Tribute to Rock Guitar” című műsorral, teljes zenekarral érkezik majd a Petőfi Csarnok kistermébe. A program egy vizuális elemekkel, videó vetítéssel kiegészített válogatás koncert lesz, melynek keretében Michael a rockzene évtizedes történetéből elevenít fel epizódokat, megidézve Jimi Hendrix, Eric Clapton, a Led Zeppelin, Van Halen, vagy éppen a Metallica dalait. Eközben persze Michael zserniális hangszeres tudását is megcsodálhatjuk: jobb és balkezes szólók, az under-over tapping és a dupla gitár is előkerül majd a műsor alatt. Ízelítő: http://youtu.be/ool5_5avLGA

A Livesounds bemutatja: Hands Without Shadow’s - A Tribute to Rock Guitar
2012. június 7., csütörtök 20 óra
Budapest, Pecsa Music Club
Belépő: 5500 Ft

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek Michael Angelo Batio koncertjére országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Michael Angelo Batio koncertjegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top