VHK a Fekete Zajon: Interjú Grandpierre Atillával

Csehországi koncerttel melegít be egyetlen magyarországi fesztiválfellépésére a VHK: egy nappal külföldi szereplésük után, augusztus 18-án a Fekete Zajon lépnek fel a Mátrában. A nagy sikerű könyv- és filmbemutató után hamarosan újabb különleges meglepetéssel jelentkezik Grandpierre Atilla zenekara: 15 év után új lemezt készítenek! A készülő albumról, és a nemrég csatlakozott új üstdobosról is szó esik abban az interjúban, melyet Atilla nemrég adott a Fekete Zajos fellépés kapcsán.

Hogyan készül a zenekar a Fekete Zaj Fesztiválra?
Grandpierre Atilla
: Érdekes pályára kerültünk. Az az elemi erejű, tudattágító ösztönös zeneélési mód, amire rátaláltunk, és aminek titkát azóta is minden alkalommal próbáljuk megfejteni, tudatos szándékunktól függetlenül, magától egyre tovább fejlődik és egyre váratlanabb helyzetek elé állít, valósággal megtréfál bennünket. A próbákon sokszor hüledezünk, mert agyunk bal és jobb féltekéi valósággal egymást heccelik, úgyszólván pingpongoznak egymással, öntudatunk gyakran a pingponglabda szerepébe kényszerül, minket pedig egyre jobban elragadnak az események és felülkerekednek rajtunk, tudatunk veszettül tágul és oázik. Amikor zenélni kezdünk, elszabadulnak az ösztönök, de mielőtt elvesztenénk az eszméletünket, átugrunk mindannyiunk közös tudatalattijába, de ahogy elmerülünk benne, hullámokban megvilágosodunk, a megvilágosodás rövid szakaszait gyorsan ismét a mélyvíz, az egészlátó jobb félteke elképesztő, intuitív áramlatai követik. A próbákra megőrülni járunk, libabőrösen és égnek álló hajjal szoktuk elhagyni a próbatermet, az ott született zenék között olyanok vannak, hogy akárhányszor hallgatom újra meg újra, hihetetlenek, igazi gyújtóanyagok. Ha egyszer meghallgatod őket, nem hagynak békét, nem marad hely a józan észnek, felpiszkálják a szunnyadó oroszlánt, még jobban felgerjesztik a zeneteremtő ösztönöket, és ez egészen addig pörög fel, amíg hallucinálni kezdünk, látomások gyulladnak ki, és ezek egyre erősödve valósággal elképesztenek bennünket. Nem egyszerű ezek után villamosra szállni a pókerarcú utasok közé!

Hogy sikerültek az A38 Hajón tartott koncertek?Ezeken a fellépéseken egy új dobos is szerepelt, ki ő?
Grandpierre Atilla:
Ahogy előre remélhető volt, az első nap addig száguldoztunk, amíg az egész A38 Hajó átröpült a világösztön hátán egy teljesebb, valóbb valóságba, és az álomszerűen szabad valóság végre teljes erővel kitombolta magát, forgószélként felkorbácsolva a túlvilág hullámait. Ettől persze másnap százszor erősebben és főként zsibongó örömvágytól még telítettebben újjászületve ráugrottunk a hangszerekre, faltuk a folyékony hangzáport, és minden magától röpült a varázserő elképesztő könnyedségével a mindentudás visszaköszönő tájaira. Vazul, az új dobosunk, kitett magáért, ahogy a képen is látható.

Milyen fesztiválfellépései lesznek nyáron a zenekarnak?
Grandpierre Atilla: A VHK egy nyáron csak egy magyar fesztiválon lép fel, ebben az évben ez a Fekete Zaj. Arról a Trutnovi (Csehország) Open Air Fesztiválról érkezünk a Zajra, ahol többek között a Korn, John Cale es a Deus társaságában lépünk fel.

Hogyan fogadták a nemrég elkészült filmet a rajongók?
Grandpierre Atilla: Az Uránia Nemzeti Filmszínházban az ünnepélyes bemutatón telt ház volt, sok illusztris vendéggel. A film komoly sikert aratott, a bemutató után a Kossuth Rádió és a Tilos Rádió is külön műsort készített a filmről. Az A38 Hajón a koncert előtti vetítés a filmet a rajongók számára is különleges hangulatú eseménnyé avatta. Az Uránia rendszeresen vetítette, és időnként még mindig műsorra tűzi. Nagy a nemzetközi érdeklődés a film iránt. Most készült el az angol feliratozás, a filmet viszik a nagy nemzetközi fesztiválokra, külföldi Magyar Intézetek is vetíteni akarják. A fesztiválok után várhatóan a Magyar Televízióban is bemutatják a filmet.

Mi történik mostanában a zenekar háza táján?
Grandpierre Atilla:
15 év után újra stúdióban a VHK! A lemezfelvétel stúdióutómunkái még tartanak, és a stúdióban felvett számokat egy új szám koncertfelvételével szeretnénk kiegészíteni. A „Hun vitézek” című dalunk a stúdiófelvételek után született, és most Trutnovban és a Fekete Zajon adott koncertünkön is szeretnénk felvenni, s ha jól sikerül, ez is szerepel majd új lemezünkön, amelynek a címe: Veled haraptat csillagot.
Úgy érezzük, ez a lemez méltó a VHK legnagyobb lemezeihez, és bizonyos tekintetben a legégrengetőbb. Az új lemezen szereplő „Az Élet ünnepe” című kirohanásunk zenéjéhez klipet is készítünk, nem is akármilyet. A sors összehozott bennünket Mandula Évával, aki rendkívüli, egyedülálló érzékkel készíti filmjeit, animációit.
A „Veled haraptat csillagot” megjelenését szeptember-októberre tervezzük. A lemez a jelek szerint Németországban és Finnországban is megjelenik. Most éppen Trutnovra és a Zajra készülünk. Addig is a próbákon úgy ugrálunk ki a bőrünkből, mint hal a vízből!


A Fekete Zaj Fesztiválról:
Az augusztus 17-19 között, negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Fekete Zaj Fesztivál idén is olyan zenekarokat hoz el a Mátrába, amelyek máshol nemigen láthatók. Az extrém és kísérleti műfajokat is felvonultató fesztiválon olyan, különlegességnek számító csapatok lépnek fel, mint az izlandi Sólstafir, a mexikói Hocico vagy a Németországból érkező Xenomorph, de az idei fesztiválszezonban egyedül itt lesz látható a VHK – Vágtázó Életerő is. A három napos fesztivál ebben az évben is a Mátrafüred közelében található Mátra kempingben kerül megrendezésre, ahol a tavi helyszínen kívül három színpadon (Mainstage, Painstage és Szabad az Á... színpad) zajlanak majd az események. A Fekete Zaj Fesztiválon a minőségi zenei élményen kívül a környék csodás természeti adottsága is remek szórakozást kínál a fesztiválozóknak.

Milyen a Fekete Zaj-fíling?
Eredetileg csak zenét akartunk hallgatni, valami mást, extrémet, csendeset, hangosat, kísérletezőt, aztán elsodródtunk a hegyek felé, hevertünk a fűben, Mainstage, még zene: dark, metál, poszt meg rock, körbejártuk a tavat még egyszer. Painstage, megint zene: furcsa dalok, folk, dob, gitár, elektro, fogalmunk sincs milyen hangszerek, emberek: feketében, színesen, színesben, sötét hangok, felmásztunk, megnéztük a hegyeket, amelyek körülöleltek, megszédültünk. Hallgattunk: zenét, borongósat, beindítósat, punkot, rockendrollt, ilyen-olyan metált, ledőltünk, kidőltünk, valaki játszani kezdett: zenélt, énekelt, az éjszaka közepén, majd csend, és másnap, és harmadnap, megint, Fekete Zaj, fesztivál, Mátrafüred, Sástó. (Ádám Péter)

A Negative Art Prod. bemutatja:
Fekete Zaj Fesztivál 2012
2012. augusztus 17-19. Mátrafüred, Mátra Kemping
Fellépők: Sólstafir, Hocico, Xenomorph, Hexvessel, Vágtázó Életerő (VHK), Lisa Cuthbert, Eliktruck, Void ov Voices , Agregator, Spacesh!t, The Trousers, Ozone Mama, Hangmás, marionette ID, Shapat Terror, Haunebu, Belle Belle, Dereng, Mátyás Attila Band, Variola, Volkova Sisters, Új Látásmód Fúzió, Wattican Punk Ballet, Tegnapután, First Aid 4 Souls, Anez, Waga, Bohemian Betyars, Ide Gen, Lopunk, Yellow Spots Brutal Quartett, Kretens, Timur Lenk, és még sokan mások.
Belépők:
Bérlet: augusztus 10-ig 8500 Ft, augusztus 11-től és a helyszínen 9500 Ft.
Napijegyek: augusztus 10-ig 3500 Ft, augusztus 11-től és a helyszínen 4000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
Jegyek a Fekete Zajra országszerte a Ticketportal jegyirodáiban
Fekete Zaj jegyek az interneten kezelési költség nélkül, otthoni jegynyomtatással

Top