Harlem Gospel Choir és Chris Botti a Kongresszusi Központban

A tavalyi sikerre való tekintettel újból Magyarországon! A világhírű Harlem Gospel Choir az Egyesült Államokban a leghíresebb, és világviszonylatban is kiemelkedő gospel kórus. Bár több hozzájuk hasonló társulat is turnézik, ez a leghitelesebb, és a legelső, amelyet Allen Baily alapított 1986-ban. A koncertekre szóló belépőnket megválthatjuk országszerte a Ticketportal jegyirodáibanés az alábbi weboldalon.

Harlem Gospel ChoirAz ötlet egy Dr. Martin Luther King Jr. tiszteletére rendezett ünnepségen született meg benne a felújított Cotton Club-ban, ami persze nem is lehetett máshol, mint a New York-i Harlemben.
A kórustagok harlemi "fekete templomok" és a New York tri-state terület legkiválóbb énekesei és zenészei. Külön titkuk, hogy bárhol is járnak a világban, a koncertlátogatók az előadás végén úgy érzik, hogy valamifajta misztikus és földönkívüli erő hatása alá kerülnek, és soha nem tapasztalt szeretet árad a széksorok között.
Ehhez persze elengedhetetlen a meghitt környezet, ahol – a nagyobb arénákkal ellentétben – a hallgatók szó szerint testközelben élvezhetik és érezhetik a spirituális energiákat, mindezt persze eufórikus és vidám hangulatban.
Az igazi rajongók ezért is örülnek különösképpen, hogy Budapesten ezúttal a Zeneakadémia Nagytermében énekelnek a ”harlemi angyalok”. 
Az Harlem Gospel Choir körbeutazta a világot, hogy zenéjükön keresztül megosszák a hit örömét, és adományokat gyűjtsenek rászoruló gyerekek javára.
Az Harlem Gospel Choir több ezer különböző nemzetiségű és kultúrájú emberrel osztotta meg a szeretet, béke és harmónia üzenetét.
A kórus célkitűzése, hogy a világot egy szeretet teljesebb és békésebb hellyé tegye, zenéjén és dinamikus előadásain keresztül elősegítse az Afro-Amerikai kultúra és a Gospel jobb megértését. Minden előadás témája az emberek és nemzetek összetartozása.
A kórus dalai megérintik a lélek mélyét, és a szellemet angyali magaslatokba emelik. 


Chris BottiChris Botti in Budapest 

A világ egyik legjobb jazz trombitása másodszor látogat el hazánkba a két évvel ezelőtti óriási sikert aratott debreceni koncertjét követően.
Chris Bottiról  először 2001-ben hallhatunk igazán a Night Sessions című albuma kapcsán, annak ellenére, hogy előtte már három másik is napvilágot látott.  A  nagy kiugrást mégis a hat évvel ezelőtt megjelent When I Fall In Love  jelentette, amely a legnagyobb példányszámban eladott amerikai instrumentális jazz hanghordozó lett. A zeneszerzőként és trombitásként is világhírű zenész nem csak a jazz, hanem a popzene rajongóit is meghódította, és sikere azóta is töretlen. Számos arany és platina lemezzel, illetve Grammy Díjjal büszkélkedhet. Végül, de nem utolsó sorban pedig férfiként is a lehető legnagyobb elismerést kapta, amikor a People Magazine olvasói beválasztották a világ 50 legszebb embere közé.
Az elmúlt három évtizedben a kortárs zenetörténelem legnagyobb ágyúival zenélt együtt. Stinggel többször is turnézott, de említhetnék még Josh Grobant, Michael Buble-t, Paul Simont, Joni Mitchellt, John Mayert, Andrea Bocellit, Joshua Bellt és az Aerosmith énekesét, Steven Tylert.
Évente mintegy 250 koncertet ad a világ leghíresebb helyszínein és olyan neves eseményeken, mint például a Nobel Díjátadó Gála. Különcségét és elhivatottságát bizonyítja, hogy az oregoni születésű zenésznek saját bevallása szerint nincs lakása, és a családalapítást sem tervezi. Ez azért is érdekes, mert ő maga sok mindent köszönhet a szüleinek. Többek között azt, hogy gyerekkorából két évet Olaszországban élhetett, ami sokban befolyásolta a világnézetét, de leginkább zongorista édesanyja  volt a legnagyobb hatással a karrierjére. Amikor tizenkét évesen meghallotta Miles Davist, amint a My Funny Valentine-t játssza, elhatározta, hogy megtanul trombitálni.
Botti 1985-ban otthagyta az egyetemet - és egy rövid turné után Frank Sinatrával -  New Yorkba költözött.
- Abban az időben odavoltam az olyan srácokért, mint Randy Brecker, mert amellett, hogy népszerű popelőadó volt, fantasztikus karriert futott be jazz gitárosként is – mesélte Botti. - Arra gondoltam, hogy ha New Yorkba költözöm, akkor stúdiózenészként több lehetőségem lesz. Rájöttem, hogy nagyon sok tehetséges zenész játszik popzenét, hiszen az is lehet ugyanolyan értékes, mint a klasszikus és a jazz. Ez késztetett arra, hogy kialakítsam a saját stílusomat, amelyben az angolszász popzenét elegyítettem a jazz-zel.
Népszerűségéhez nagyban hozzájárult, amikor 1999-ben részt vett StingBrand New Day turnéjában hangszeres szólistaként, és ott volt a világsztár toszkániai otthonában adott koncertjén is a szeptember 11-i tragédia napján. Botti mindig is törekedett arra, hogy világsztárokkal muzsikáljon együtt, akikkel szakmailag és emberileg is nagyon jó kapcsolatot ápol. A 2005-ben megjelent To Love Again: The Duets című albumán olyan nevek szerepelnek, mint Sting, Michael Bublé, Paola Cole vagy Gladys Knight. Ugyanezt a koncepciót követi a tavaly napvilágot látó Chris Botti In Boston. A koncertfelvételen ugyanis  meghívott előadóként színpadra lépett a zenész társadalom krémje, Yo Yo Ma, Sting, Dominic Miller, Lucia Micarelli, Katharine McPhee, Josh Groban, John Mayer és Steven Tyler.


Tudnivalók:
Chris Botti in Budapest 
Budapest Kongresszusi Központ 
2010 október 13. 20:00 

Harlem Gospel Choir 
Budapest Kongresszusi Központ
2010 december 1. 20:00 

Kapcsolódó weboldalak:
Koncertjegyek országszerte a Ticketportal irodáiban 
Koncertjegyek akár otthoni jegynyomtatással, kezelési költség nélkül 
http://www.danubiusmusic.com/ 

Top